Silvestrovskou Prahu čeká obří ohňostroj

Praha - Praha se připravuje na silvestrovské oslavy. Jejich vrcholem bude mohutný novoroční ohňostroj. Místa v restauracích i hotelech jsou beznadějně vyprodaná. Na nedělní noc se připravují i policisté a záchranáři.

Follow me – následuj mě - takové jméno dostal mohutný ohňostroj, který ozáří novoroční Prahu. Pořadatelé slibují atraktivní barevnou show a plánují odpálit 6.870 raket. Novoroční ohňostroj má být vyvrcholením silvestrovských oslav. Trvat bude 15 min a 9 sekund, tedy o čtyři minuty déle než loni.

Tak jako loni zavítají do Prahy i letos mohutné davy lidí. V ulicích metropole se čeká až sto tisíc lidí – převážně cizinců. V restauracích a hotelích vrcholí příprava silvestrovských menu. Ceny se pohybují od devíti set korun do deseti tisíc. „To není jenom tím, že by chtěli majitelé restaurací vydělávat, ale že musejí několikanásobně zaplatit personál, aby byl vůbec ochotný přijít a zahrát nebo obsluhovat,” vysvětluje předseda České asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Prahu ale čekají i problémy. Rozbité lahve, rvačky a popálení lidé od zábavné pyrotechniky, to vše je práce pro posílené hlídky policistů a hasičů. Jen pražská záchranka nasadí až sto dvacet lékařů a svůj kamion - Golema. „Je to jedno z mobilních pracovišť, které budeme mít, budeme moci z něj sledovat situaci na celém Václavském náměstí,” uvedl ředitel Pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz. V loňském roce záchranáři ošetřili asi 200 lidí. Šlo však o nejklidnějších silvestrovsko-novoroční oslavy v posledních letech.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří dávají Češi před silvestrovskými oslavami v Praze přednost horským střediskům. Cizinci pak v Praze od 20. prosince do 3. ledna utratí kolem deseti miliard korun.