Vodáci vánoční jízdou po Lužnici zakončili sezonu

Jižní Čechy - Vodáci se vydali na vánoční jízdu po Lužnici. Podle nich až dnes definitivně skončila letošní vodácká sezona. Ta podle nich patřila k průměrným. Vánoční splouvání Lužnice podle jeho účastníků předčilo veškerá očekávání. Po chladném toku se pohybovalo padesát lodí.

Teploměr ukazoval nulu, teplota vody v řece nepřesáhla tři stupně, navíc ráno začalo sněžit. Navzdory tomuto chladnému počasí se k suchdolské základně sjížděla auta se skalními vodáky, někteří přijeli z Prahy i z Brna, místní přišli pěšky. Někteří účastníci vánoční jízdy ji vyhledávají záměrně – v létě je totiž na řece mnoho lidí, v zimě je daleko prázdnější a navíc bez komárů. Pod klikovským mostem se jich nakonec sešly asi tři stovky a přivezli padesát lodí.

Ještě než se vydali na vánoční plavbu, vyslechli základní údaje o nízkém stavu vody v řece a o problematických místech. Podle zástupce vodáckého oddílu v Suchdole nad Lužnicí Jana Wipplingera si vodáci měli dát pozor hlavně na kořeny a klacky, i když v letošní mírné zimě prý koupel neuškodí.

Přesně 15 minut po desáté hodině předseda místního vodáckého oddílu zamkl řeku na druhý západ, a tím definitivně ukončil sezonu. Zhruba tři hodiny pak vodáci zdolávali osmikilometrový úsek do Majdaleny. Největší problémy měli podle svých slov s nedostatkem vody v říčním korytě. Na rozdíl od jiných ročníků letos ale nemuseli nikde prorážet ledovou bariéru.

Vodáci se vrátí na řeku koncem března, kdy ji odemknou.