Malé vodní elektrárny zaplnily vodní toky na Plzeňsku

Plzeňsko - Příznivé výkupní podmínky ekologicky vyráběné elektřiny, které platí od poloviny loňského roku, způsobily rozmach alternativních zdrojů. Například západní Čechy už nyní hlásí zaplnění vodních toků malými vodními elektrárnami. Krajský úřad Plzeňského kraje ale odmítá podporovat větrnou energii. Vzniká problém, jaké alternativní zdroje dál bude region využívat.

Na řeky v Plzeňském kraji se už žádné další vodní elektrárny nevejdou. Je plno. Ti co mají k vodě přístup, si spočítali, že stabilní výkupní cena elektřiny garantovaná po dobu patnácti let od spuštění nové nebo opravené elektrárny investice zaplatí a voda pak bude vydělávat dál.

Místa na tocích v Plzeňském kraji už nejsou, a to má podle developera obnovitelných zdrojů Jakuba Heluse takový dopad, že se konkurence mezi malými vodními elektrárnami bude zostřovat.

„Bude se muset asi využívat vítr,” říká vedoucí skupiny vodních elektráren ČEZ Jiří Kysilka. A to je právě v Plzeňském kraji problém. Krajský úřad větrné elektrárny odmítá, protože ničí vzhled krajiny.

Od nového roku začne v Bukovci u Plzně fungovat nejmodernější malá vodní elektrárna v Česku. Dvě turbíny o výkon 600 kilowatt. Rybáři jí dávají za příklad, protože má hned dva rybí přechody a ryby můžou migrovat.

Spuštěním Bukovecké vodní elektrárny se Plzeňsko přiblíží k využití maximálního potenciálu řek. Další projekty malých vodních elektráren, které zbytek potenciálu využijí, už připravili místní podnikatelé.

Jen v Plzni a nejbližším okolí se v příštích letech připravuje výstavba dalších čtyř vodních elektráren.