Chebsko: Starostové si nevědí rady s polorozpadlými domy

Západní Čechy - Desítky obcí v Karlovarském kraji trápí vzhled některých domů. Rozpadlé budovy navíc ohrožují bezpečnost lidí a jejich stav se může v zimě ještě zhoršit. Většinu takových domů vlastní soukromí majitelé a na opravy nemají peníze.

Rozpadlá stodola a chátrající statek jsou první stavby, které lidé uvidí při vjezdu do obce Mnichov na Chebsku. Podle radnice se navíc domy mohou kdykoliv zřítit. Pozemky se statkem vrátil stát v polovině 90. let původním majitelům. „Takhle to nechali bohužel zdevastovat, zub času se na tom podepsal, protože je to prázdné. Lidi něco ukradli. A nedejbože, aby to na někoho spadlo,“ komentuje stav nemovitosti starosta Mnichova Jiří Křenčil (nez.).

Podle starosty Mnichova obec nemá peníze na to, aby soukromý majetek zabezpečila, například oplocením. Peníze na zajištění objektu ale nemají ani jeho vlastníci. „My jsme vyzvali majitele, aby zabránili další devastaci, a bylo nám řečeno, že nemají finance na opravu,“ říká starosta Křenčil.

Spolumajitelka objektu Alena Stará se ale hájí a stěžuje si: „Nemovitost byla předána v takovém stavu, že už státní statky tam vybrakovaly, co se dalo, a než nám předaly klíče - a soudy se protahovaly -, tak už tam lezli ti místní.“

Podobné problémy řeší i radnice v Bochově na Karlovarsku. Na dům s propadlou střechou se musí už několik let denně dívat lidé z místního sídliště. „Situaci máme ztíženou v tom, že majitelé tohoto objektu jsou Poláci. My jsme tam udělali takovou provizorní zábranu, aby bylo na první pohled zřejmé, že tam není vhodné vstupovat. Ale víme také, že tato zábrana je nedostačující,“ vysvětluje starosta Bochov Miroslav Egert (nez.).

Podobných polorozpadlých objektů je v Karlovarském kraji několik desítek. Starostové vidí jedinou šanci na jejich likvidaci v prodeji zájemci, který je opraví nebo zbourá.