Nemocnice v Písku získala akreditaci

Písek - Jen deset nemocnic v celé republice zatím získalo akreditaci, která představuje záruku nejvyšší kvality péče o pacienty. Úplně poslední a jediná v jižních Čechách, která náročným akreditačním procesem prošla je nemocnice v Písku. Změny, které nastoupily, směřují k lepší péči a větší ochraně pacienta před pochybením personálu.

Získáním akreditace nemocnice v Písku završila dlouhodobý proces proměny. Aby nemocnice uspěla, nestačila modernizace technologií nebo nábytku. Neméně důležité byly změny v komunikaci s pacienty nebo zavedení jednotné zdravotnické dokumentace.

„Udělali jsme takovou tu hlubokou orbu vším, co přichází do styku s pacientem,” říká lékařský náměstek ředitele Josef Filka.

Akreditace je známka toho, že ta nemocnice je bezpečná a samozřejmě je to jenom jeden z kroků, které mohou vést k předcházení některým neblahým událostem.

Konkrétně v případě vražd v nemocnici v Havlíčkově Brodě, akreditace mohla podle předsedy komise předejít jejich opakování. Pokud by ovšem v nemocnici už platily všechny akreditační standardy.

„Já v žádném případě nechci říkat, že by akreditace zabránila trestnému činu, to prostě nejde. Musí se sledovat, co ten člověk dělá nebo respektive ty události, které se odehrály, ty se musí hlásit,” vysvětluje předseda Spojené akreditační komise Ivan Staněk.

Akreditace jsou dobrovolné. Nezřídka představují pro nemocnice i nemalé finanční výlohy. Konkrétně v Písku s ní nemocnice leos měla finanční výdaje ve výšce zhruba přes čtvrt milionu korun.

Udělení certifikátu je teprve začátek. Pro nemocnice je akreditace především nekonečný úkol nastavenou kvalitu péče udržovat.

Akreditační komise se do nemocnice vrátí už za rok a i potom se budou kontroly v pravidelných intervalech opakovat.