Nové Město na Moravě světový pohár nepřivítá

Jižní Morava - Kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu se nepojede světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Ztráty jdou do milionů korun. Problémy mají na Vysočině i hoteliéři a vlekaři.

Teplota nad nulou, zastavená sněhová děla, holé stráně a také lyžařský stadion bez sněhu. To všechno přinutilo organizátory světového poháru v běhu na lyžích zrušit populární Zlatou lyži v Novém Městě na Moravě. Za účasti ředitele běžeckého úseku mezinárodní lyžařské federace Jörga Capola organizátoři vypočítávají ztráty. Podle ředitele sportovního klubu Nové Město n. M. Petra Honzla přijde klub minimálně o dva a půl milionu korun.

Ztráty už počítají také hoteliéři v okolí Nového Města na Moravě. Například v hotelu 9 skal měli bydlet lyžaři z celého světa. I zde přijdou přibližně o milion korun. Organizátorům světového poháru v běžeckém lyžování se letos nepodařilo uzavřít ani takzvanou pojistku na počasí: „Závod má rozpočet dvanáct a půl milionu korun a žádná česká pojišťovna nebyla ochotná do toho jít a švýcarská pojišťovna pracující pro FIS nás vzhledem k přetlaku pojistných událostí v té době odmítla pojistit,” uvedl Honzl.

Na nepřízeň počasí si stěžují také vlekaři na celé Vysočině. Ani sjezdovky s umělým zasněžováním doposud nejedou. Na umělý sníh nejsou zatím podmínky.

Provozovatelé vleků na Vysočině se ale shodují, že by stačily alespoň tři dny s pětistupňovými mrazy a lyžování na uměle zasněžovaných svazích by mohlo být zahájeno.