Zámek v Miloticích hostí slováckou svatou rodinu

Jižní Morava - Na zámku v Miloticích u Kyjovska mají výjimečný betlém. Slaměné postavy v životní velikosti tu do typických slováckých krojů oblékla studentka etnografie Markéta Mikulčíková.

Kdyby se Ježíšek narodil na Kyjovsku, vypadala by tradiční scenérie svaté rodiny tak, jak ji mohou lidé vidět dnes v Miloticích. Svatá rodina se místo v chlévě zabydlela v sále milotického zámku. V jesličkách dnes jezulátko - tak nazvala autorka svůj ojedinělý betlém. Tvoří ho třináct figurín v životní velikosti vyrobených ze slámy.

„Mají představovat to, jak přichází lidé do Betléma dát ježíškovi nějaké dary. Já jsem se snažila, aby to vypadalo tak, že nesou, jak se říká na Slovácku do kůta, jak se nosila šestinedělkám polévka a podobně. Takže toto všechno by tam mělo být znázorněno - že ta Mária je ta šestinedělka a že přicházejí lidé z různých stran,” popisuje význam betlému jeho autorka Markéta Mikulčíková.

Obléct slaměného Ježíška, jeho rodiče a další postavy do krojů trvalo tři dny. Návštěvníci zde mohou zhlédnout různé typy krojů - jihokyjovské, z Vacenovic, z Milotic a pak taky vracovské.

Studentka etnografie už vytvořila dvě výstavy věnované lidovým zvykům na Slovácku. Tentokrát je ale téma poprvé ryze vánoční. Kdo si jeden z největších a nejoriginálnějších betlémů bude chtít v Miloticích prohlédnout, má čas do tohoto pátku.