V Železném Brodě opět zazvoní

Železný Brod - V Železném Brodě začali stavět novou zvonici, původní památku zničil před rokem a půl oheň. Na repliku se dokázali z velké části složit místní obyvatelé, pořád to ale bylo málo. Ministerstvu kultury se sice nechtělo projekt podpořit, ale nakonec radnice dotaci získala.

500 set let stará zvonička v Železném Brodu skončila 13. května 2007 v plamenech, po památce nezbylo téměř nic a silný žár roztavil i 350 kilogramů těžký zvon. Den co den, celých 40 let, na něj zvonil místní zvoník Vladimír Hlubůček. Při vzpomínce na požár se mu derou slzy do očí: „Když mne manželka vzbudila, že hoří zvonice, ani jsem k tomu nešel. Říkal jsem si, že to je zbytečné.“ Dana Picková z Oddělení památkové péče MÚ Železný Brod uvedla, že se jedná o velmi významnou stavbu v České republice, kde byly použity konstrukce, které se jinde nevyskytují.

Dnes to na požářišti už vypadá jinak, na místě, kde historická zvonice stála, vyrůstá její přesná replika. Složili se na ní místní lidé, a po počátečním nezájmu nakonec přispělo i ministerstvo kultury. Celkem radnice sehnala 3 miliony Kč. Starosta Železného Brodu Václav Horáček (Starostové pro Liberecký Kraj) potvrdil, že zvonice je obrovským monumentem, na její obnovu přispěli občané Železného Brodu částkou asi 570 tisíc korun.

V blízkém kostele už na zvonici čeká nový zvon, je o něco větší, než ten původní. Váží o 130 kilogramů víc, tedy téměř půl tuny. I na něj se uspořádala sbírka, vyšel na více než 250 tisíc korun. Podle místních to ale stálo za to, zvonička přeci bez zvonu být nemůže a Vladimír Hlubůček už se těší. Kdo se podle něj jednou dostane ke zvonění, už nikdy ho to nepustí.

Nová zvonice hotova v listopadu, zvon z ní rozezní se už tyto vánoční svátky.