Ostravská firma míří do Kazachstánu, vybuduje zde inženýrské sítě

Ostrava - Kontrakt ve výši 250 miliónů eur, tedy více než 6 miliard korun, dnes v Ostravě podepsali zástupci firmy G-Consult s primátorem západokazašského města Uralsk. Ostravská společnost díky ní jako generální dodavatel zmodernizuje a obnoví v největším městě západního Kazachstánu nevyhovující inženýrské sítě. Projekt bude hotový za čtyři roky.

Podle primátora Uralsku Samigully Urazova je situace ve městě kritická. „Viděli jsme, že jste tyto problémy už začali řešit, protože problém s odpady, kanalizací i pitnou vodou musí vyřešit každá zodpovědná společnost. Navíc jsme zjistili, že v této problematice se u vás můžeme poučit,“ řekl Urazov. Dohoda z Ostravy navíc není poslední, kazašská delegace se chystá v Pardubicích podepsat dohodu o dodávce pěti nemocnic.

Kazachstán je s plochou kolem 2 770 000 kilometrů čtverečních čtyřiatřicetkrát větší než Česká republika. V minulosti byl orientovaný především na zemědělství, nyní ale díky zásobám ropy, zemního plynu, uhlí a dalších strategických surovin prochází silnou modernizací. Té se musí přizpůsobit i kazašská města - včetně Uralsku.

G-Consult je jednou z prvních českých společností, která v Kazachstánu realizuje své podnikatelské zájmy. Čeští podnikatelé přitom mohou nalézt v rychle se rozvíjejícícm se Kazachstánu pracovní příležitost v mnoha oblastech  - jedná se především o stavebnictví, průmyslové technologie, telekomunikace nebo i vzdělávání. „Obzvlášť dnes, v době celosvětové finanční krize, je potřeba, aby české firmy měly možnost najít nové, stabilní trhy. A tím Kazachstán bezesporu je,“ podotknul Jiří Nestával z Česko-Středoasijské smíšené obchodní komory.