Obcím na okraji vojenského výcvikového prostoru Libavá se blýská na lepší časy

Olomoucko - Staré vedení Olomouckého kraje na poslední chvíli projednalo projekty obcí ležících na okraji vojenského výcvikového prostoru Libavá a vzalo na vědomí soupis jejich požadavků. Desítka obcí totiž léta trpí izolací od cestovního ruchu a skoro zastavenými podnikatelskými aktivitami. Jejich situací se přislíbil zabývat i nový vítěz krajských voleb.

Rozbité silnice, hluk střelby, nedostatečný signál mobilních operátorů, nechuť lidí zůstávat nebo se stěhovat do obcí na okraji výcvikového prostoru Libavá - to jsou hlavní problémy starostů jedenácti obcí na hranici vojenského újezdu. Více než deset let na svou situaci upozorňují vládu, armádu i vedení Olomouckého kraje. Obce totiž pomalu vymírají.

Například starosta Daskabátu Antonín Venclík už má povolení pro stavbu dvanácti rodinných domů, lidé o ně však prý nemají zájem. O zpřetrhaných komunikačních vazbách hovořil starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Štefanka. Pohyb je tu omezený, stejně jako pobyt či podnikání, což jsou podle starosty obrovské zásahy do území a života obyvatel.

V uplynulém roce si Olomoucký kraj vyžádal od dotčených obcí soupis jejich požadavků a projekty na další rozvoj. Starostové se shodli na nutnosti opravy silnic, další projekty jsou pak individuální záležitostí obcí. „Jsou shromážděny základní požadavky obcí, na jejichž základě by mohl vzniknout speciální dotační titul, něco jako je program obnovy venkova, speciálně pro tyto obce. Vše je ale záležitosti nového vedení kraje,“ upřesnil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

Kandidát na hejtmana Martin Tesařík (ČSSD) je podle svých slov otevřený veškerým jednáním a slíbil, že situací se bude zabývat. Pokud nové vedení kraje zřídí navrhovaný fond pro pomoc těmto obcím, bude ho muset zahrnout do rozpočtu na příští rok. O tom budou zastupitelé rozhodovat v prosinci.