Spor Strabagu a DP H. Králové o zabavené miliony skončil před soudem

Hradec Králové - Až před soud se dostal spor stavební firmy Strabag a Dopravního podniku města Hradce Králové. Jeho příčinou je osmdesát milionů korun, které Strabagu dopravce zabavil kvůli nesplnění termínu dokončení stavby autobusového terminálu. Městský podnik na to podle zástupců firmy neměl právo.

Žalobou se domáhá vrácení osmdesáti milionů bankovní záruky od Dopravního podniku města Hradce Králové firma Strabag. „Aby mohl žalovaný čerpat částku osmdesát milionů z bankovní záruky, tak by musel mít nějakou pohledávku ve výši osmdesát milionů. A my tvrdíme, že žalovaný žádnou pohledávku nemá,“ vysvětluje podstatu žaloby právní zástupce firmy Strabag Josef Černohlávek.  

Strabag připustil, že terminál předal místo loni v srpnu až letos v červenci, tedy s téměř ročním zpožděním. Ale nejen vlastní vinou. Prý i zaviněním dopravního podniku, který podle firmy dodal nedokonalý projekt. „Bohužel jsme si vzali na ocelovou konstrukci jako subdodavatele firmu, která prakticky zanikla, zkrachovala, a to nám přineslo ty problémy zdržení,“ vysvětloval příčinu zdržení již začátkem července předseda představenstva firmy Strabag Jiří Svoboda.

Investor stavby za čtyři sta milionů korun, hradecký dopravní podnik, přesto žalobu odmítá. Tvrdí, že kvůli nesplnění termínu má na bankovní garanci dodavatele nárok. „Ta lhůta již jednou prodloužena byla o několik měsíců. Dál už to prodlužovat nešlo. Naráželo to na zákon o veřejných zakázkách,“ hájí oprávněnost kroků hradeckého dopravního podniku jeho právní zástupce Vlastimil Marhan.    

Dva roky ujišťovala hradecká radnice i dopravní podnik veřejnost, že smlouva se Strabagem je kvalitní a pamatuje na všechny možnosti, i na sankce pro případ neplnění smlouvy. Soudkyně případu má ale jiný názor. „Smlouva je mizerná, tak jsem to řekla. Je velmi stručná a skutečné organizaci tak velkého díla dost těžko může posloužit. Myslím si, že je odbytá,“ tvrdí rezolutně soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Ludmila Kolářová.