Utopie nebo velký projekt starosty Otty?

Praha - Starosta Velkého Oseku Jiří Otta si vytknul velký cíl: postavit v obci špičkový rychlobruslařský stadion mezinárodních parametrů. Mnozí se mu smějí a považují celý projekt za utopii. Obci se totiž nepodařilo rychle sehnat investora a realizace projektu se odsouvá. Starosta však věří, že se už brzy začne stavět.

Čtyřsetmetrová rychlobruslařská dráha, dvě hokejová hřiště a kapacita 6 a půl tisíce diváků. To je obří projekt rychlobruslařského stadionu ve Velkém Oseku. Teď se čeká na územní rozhodnutí. „Každý velký projekt, když začíná, tak se lidi občas smějí a občas nám nadávají. Ale já si myslím, že to utopie rozhodně není,“ je přesvědčen jednatel firmy Sport-NowiS s.r.o. Vladimír Bartoš.

Někteří z místních jsou však k projektu rozpačití. „Investuje se do věcí kolem stadionu, ale už ne do kanalizace nebo silnic,“ říká jeden z obyvatel Velkého Oseka. „Fandím tomu, ale moc nevěřím, že by se to vyplnilo,“ přidává se druhý. „Jsem přesvědčen o tom, že k nám budou jezdit z celé Evropy a z celého světa, pokud ta hala a led budou dobré,“ pevně věří trenér české rychlobruslařské reprezentace Petr Novák.  

Vybudování stadionu má stát jeden a půl miliardy. Společnost Velkoosecká sportovní prý už našla investora. Kdo konkrétně výstavbu zaplatí, ale starosta zatím říct nechce. „Ty peníze by měly být americké, ale domluvili jsme se, že jméno zatím uvádět nebudeme,“ naznačuje starosta Jiří Otta.

Provozní náklady se budou pohybovat kolem sedmdesáti milionů ročně. A stadion si prý na ně sám vydělá. Kromě tréninků sportovců je v plánu bruslení pro veřejnost. Školáky, třeba z Prahy, sem má vozit speciální vlak. Náklady na dopravu je podle starosty, neodradí. „Ty peníze nebudou nikterak velké. Počítáme, že doprava vyjde na 100 korun, hodina bruslení 40 korun,“ naznačuje starosta Otta.

I když někteří považují výstavbu rychlobruslařského stadionu za utopii, starosta Velkého Oseku si je jistý: V listopadu americký investor podepíše smlouvu a na jaře příštího roku se na pozemcích začne stavět.