O Lidlu rozhodne ve Veselí nad Lužnicí referendum

Veselí nad Lužnicí - Prodat pozemek v centru Veselí nad Lužnicí řetězci Lidl nebo ho využít jinak, to je otázka, na které se tam lidi nemůžou shodnout. Stejné dilema řešili nedávno v Milevsku, v referendu pak rozhodli, že tu pozemek neprodají a supermarket taky nebude. Stejné hlasování teď čeká i Veselí nad Lužnicí.

Na lukrativním místě uprostřed Veselí nad Lužnicí je z jedné strany řeka Lužnice z druhé Nežárka. Dnes tu stojí kulturní dům, o pozemek ale projevil zájem jeden z řetězců. Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák (ČSSD) uvedl, že Lidl zde chce vybudovat obchodní centrum a obchodní pasáž, která by byla k pronajmutí.

Lidé ve Veselí se rozdělili na dva tábory. Jedni výstavbu supermarketu schvalují - z peněz za pozemek mohlo město opravit kulturní dům. Podle Jiřího Krolivce je objekt už na spadnutí a taková investice by byla ideální. Pro mnohé je kulturní dům srdeční záležitostí, protože se na jeho výstavbě podíleli. Druhá větší skupina lidí si prodej pozemku ani stavbu supermarketu nepřeje, Jaroslav Šimpach si není dost jist jestli, zda Veselí, kde kupní síla není tak veliká, potřebuje další supermarket a Miroslava Dejčmarová je zásadně proti.

Projekt, který počítá s propojením kulturního domu a supermarketu, se nezamlouvá ani některým architektům. Podle nich podobné stavby do centra nepatří, architekt Martin Jírovský poukázal na to, že: „Architektonická hmota těch staveb je všeobecně známá, je nekvalitní a hyzdí veřejný prostor.“ Radnice chce o výstavbě supermarketu otevřít veřejnou diskusi, připouští ale, že se lidé nedohodnou. Znamenat to bude jediné: na řadu přijde referendum.

Vedení města předpokládá, že se referendum uskuteční příští rok na jaře v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu.