Přípravu MS v klasickém lyžování provázejí další komplikace

Liberec - Sportovní areály, které se pro šampionát připravují, měla provozovat firma Snowhill, která už působí ve sjezdařském areálu na Ještědu. Ta ale změnila majitele a ti noví s radnicí jednají o změně nájemních smluv. Ve hře je i to, že od pronájmu odstoupí.

Skokanský areál na Ještědu a běžecký stadion ve Vesci - místa, kde se bude za 109 dní konat mistrovství světa v lyžování. Zajistit celoroční využití obou areálů i po šampionátu má firma Snowhill. Od liberecké radnice si sportoviště pronajala na 25 let, nyní chce smlouvy změnit. Náměstek primátora Liberce Ondřej Červinka (ODS) potvrdil, že způsob další spolupráce s firmou je v jednání.

Podle města se zatím Snowhill jednoznačně nevyjádřil, jestli chce areály opustit. Požaduje ale snížení finančních sankcí v případě odstoupení od smlouvy. Radnice tak počítá s variantou, že pro areály, do kterých stát investoval přes miliardu korun, bude hledat nového provozovatele. Mluvčí firmy Snowhill Radka Záhořová nechce předjímat výsledky jednání, do budoucna se prý nedá vyloučit žádná varianta.

To, že chce Snowhill areály opustit, je už jasné a také logické, říkají někteří opoziční zastupitelé. Stadion ve Vesci je totiž podle nich provozně finančně nezvladatelný. „S přirozeným sněhem to takhle nízko nebude na běhání ideální a udržovat běžecké stopy s technickým sněhem bude tak nákladné, že to ti běžkaři nezaplatí. Pak mají na výběr, jestli budou za peníze běhat na libereckém kolečku, nebo budou radši běhat zadarmo v Bedřichově,“ nechal se slyšet opoziční zastupitel Liberce Jiří Šolc (SOS).