Přeměna liberecké nemocnice na neziskovou společnost je nejistá

Liberec - Sociální demokraté, kteří vyhráli volby na Liberecku, chtějí změnit statut krajských nemocnic z akciových společností na neziskové. V případě liberecké nemocnice to ale bude velmi komplikované, protože akcionářem není jen kraj, ale také město a to není tomuto záměru nakloněno.

Necelých 18 procent akcií Krajské nemocnice Liberec vlastní město. Zbylých 82 procent patří kraji. Nastupující krajské vedení chce statut nemocnice změnit. Musí ale mít podporu i radnice, jako minoritního vlastníka, jak informoval liberecký primátor Jiří Kittner (ODS). Jenže město záměru nefandí, a tak je přeměna nejistá. Kandidát na hejtmana Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) se nechal slyšet, že bude dál usilovat o to, aby akciová společnost nemocnice byla převedena na neziskovou s tím, že jednání bude v rámci zákonných norem.

Krajský koaliční partner ČSSD Martin Půta je opatrnější - přes média se odmítl vyjádřit, dokud jednání neproběhne. Zástupci radnice tvrdí, že statut akciové společnosti s podílem města je pro nemocnici velmi výhodný. Nemocnici se například snížily náklady, protože před tím si musela většinu areálu od radnice pronajímat. Podle sociálních demokratů umožňuje stávající statut vyvedení majetku nemocnice do soukromých rukou. Případná dohoda tak bude velmi složitá.