O budoucnosti Temelína rozhodne nové zastupitelstvo Jihočeského kraje

Temelín - Je to dobrá zpráva pro zastánce a špatná pro odpůrce dostavby temelínské jaderné elektrárny - tak hodnotí výsledek krajských voleb v jižních Čechách energetici i nevládní organizace. V novém zastupitelstvu nebude žádná strana, která by stavbu nových bloků odmítala, aktivisté se teď chtějí zaměřit na jednotlivé zastupitele.

Pravděpodobnost, že zde budou stát dva nové jaderné bloky, je po krajských volbách vyšší, v novém zastupitelstvu by zastánci dostavby měli být ve výrazné převaze. Šéf ČSSD v Jihočeském kraji Jiří Zimola potvrdil: „Sociální demokracie je pro dostavbu Temelína.“ Krajští zastupitelé drží v ruce klíč k územnímu plánu, bez jeho změny by stavba nových jaderných bloků nebyla vůbec možná. Nejdál jdou komunisté, jejich předseda Petr Braný prohlásil, že o změně dokumentu ve prospěch dostavby chtějí hlasovat co nejdřív.

Ještě před volbami dostavbu podpořila naprostá většina regionálních lídrů s výjimkou zelených. Ti ještě před hlasováním oznámili, že do případné koalice vstoupí, pokud jejich partneři rozšíření Temelína odmítnou. Do zastupitelstva se ale vůbec nedostali. Pavel Vlček z Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí podotkl: „Šťastná situace to rozhodně není, nicméně pokusíme se názor sociální demokracie změnit.“

Změna územního plánu není jedinou podmínkou, dostavba Temelína podléhá i například posouzení vlivu na životní prostředí - takzvanému procesu EIA. Do něj už oficiálně vstoupilo i Rakousko a Německo. Mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták uvedl: „Nyní probíhá zjišťovací řízení a po jeho dokončení zpracujeme podrobnou dokumentaci.“

Zatím není jasné, kdy by mělo nové krajské zastupitelstvo o změně územního plánu hlasovat. Jen samotný proces EIA potrvá podle představitelů společnosti ČEZ minimálně ještě dva roky.