Za jičínským investorem se zavřely vody

Jičín - Původně to měla být největší stavební akce v novodobé historii města Jičína. Bývalé kasárny se měly změnit na velký společensko-zábavní komplex. Ze slibů česko-americké společnosti však nezůstalo nic. Projekt ztroskotal a jičínská radnice přikročila k ukončení smlouvy.

Bývalé kasárny se měly přeměnit na byty, konferenční centrum, sanatorium i sportovní arénu. Celkovou rekonstrukcí měl projít i chátrající hotel Start. Zůstalo ale jenom u slibů. „Ten projekt byl opravdu pěkný, problémy však byly s financemi. Tam nastal problém, za který nese zodpovědnost druhá strana,“ vidí situaci jasně jičínský starosta Martin Puš.    

Projekt se podle radnice za poslední měsíce nikam neposunul. Investor s městem od jara komunikoval jen velmi omezeně a to pouze přes právníky. Pokud se Jičínu do 25. listopadu nepodaří na ukončení smlouvy s Američany dohodnout, vypoví ji jednostranně. „My jsme jako občané několikrát upozorňovali na to, že celý projekt je velice pochybný, ale nikdo nás neposlouchal. Domníváme se, že smluvní vztah měl být vypovězený již dávno a neměli jsme s tímto projektem ztrácet čas,“ je přesvědčen obyvatel Jičína Hynek Zlatník. „V tuto chvíli jsme ztratili čas a naší práci. Všechno ostatní včetně majetku zůstává městu, takže z tohoto hlediska jsme nic neztratili,“ vidí jistou útěchu starosta Puš.    

S novináři se zástupci společnosti Global Resources nikdy příliš nebavili. Když vloni v říjnu radnice na jednání s firmou novináře pozvala, investor si přítomnost médií nepřál a na otázky neodpovídal.