Brno, Jablonec a Dobříš jsou přátelské rodině

Praha - První ročník soutěže Obec přátelská rodině má své vítěze. Ceny se udělovaly v pěti kategoriích podle velikosti obce. Mezi největšími městy připadlo prvenství Brnu. Z menších měst a obcí první ceny převzali představitelé Jablonce nad Nisou, Dobříše, Darkovic na Opavsku a Dubu u Prachatic. Do soutěže se přihlásilo 218 obcí. Ceny dnes v Poslanecké sněmovně předali ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a předseda sněmovní komise pro rodinu Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

Podle Nečase se při hodnocení kladl důraz především na to, jak obec zajišťuje služby pro rodiny, například školky, dětská hřiště a podobně. Hodnotila se také bytová politika pro mladé rodiny, různé rodinné slevy na vstupném u kulturních a sportovních akcí, bezbariérová dostupnost budov a dopravy, ale také etická výchova na školách a podobně.

Do druhého kola postoupily z 218 přihlášených vždy tři až čtyři obce do každé kategorie. Hodnotící komise složená ze zástupců ministerstva práce, mateřských center a Asociace center pro rodinu pak jednotlivé obce navštívila a připravila ministru Nečasovi podklady k výběru.

Vítězové dostali šeky na částky od 500.000 korun do dvou milionů korun podle velikosti obce. Peníze obce dostanou jako neinvestiční dotaci na základě projektu, který předloží ministerstvu práce a sociálních věcí. Projekt musí směřovat k dalšímu zlepšení podmínek života rodin.