Kvůli vedení vykácela firma kus lesa, majitel chce náhradu

Rábí (Sušicko) - Nedaleko Rábí na Sušicku se dostal do sporu majitel lesa Josef Tauchen s firmou, která zajišťuje ČEZu ochranné pásmo pro elektrická vedení. Tauchen tvrdí, že mu firma vykácela nezákonně kus lesa  a chce náhradu. Lesnická firma to odmítá, prý postupovala podle zákona.

Tauchena šokoval průsek, který provedla lesnická firma bez jeho vědomí. Ve svém lese našel pás pokácených mladých smrčků i dubů: „Když jsem sem přišel, byl jsem nejdříve rozčarován, ale potom slzy nahradil vztek.“ Lesnická firma se brání, že majitele lesa písemně upozornila a může to doložit. Majitel lesnické firmy Antonín Kirpal uvedl: „Šli jsme tam až po termínu, ve kterém to měl odstranit. Protože tak neučinil, udělali jsme to my.“

Firma ČEZ, které vedení patří, přiznává, že najatá lesnická firma měla postupovat při jednání s panem Tauchenem citlivěji, na průseku však nic špatného nevidí. Mluvčí ČEZ Plzeň Michaela Jírovcová prohlásila, že smluvní firma se samozřejmě musí domluvit s panem Tauchenem, avšak zákon hovoří o ochranném pásmu jasně: je to 7 m od konce vedení.

Josef Tauchen chce škodu nahradit, je přesvědčený, že firma mohla docílit ochranného pásu i jinak: mohla stromky ořezat do správné výšky a nemusela je úplně pokácet. „Chceme soudního znalce, který má příslušnou licenci a prostřednictvím policie a následně soudu budeme náhradu vymáhat,“ dodal. Antonín Kirpal se brání, jeho lesnická firma podle něj postupovala tak, jak ukládá litera zákona. Dodrželi ochranné pásmo i svoji ohlašovací povinnost.