O sklárny Bohemia stojí podnikatel Louda

Poděbrady - Zaměstnanci Skláren Bohemia by uvítali, pokud by podnik koupila skupina podnikatelů v čele s Pavlem Loudou, majitelem místního autosalonu. Ten o sklárny projevil oficiálně zájem a plánuje znovu rozjet výrobu. Vše však bude nyní záležet na postupu insolvenčního správce a věřitelského výboru.

Sklárny v Poděbradech jsou součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. Ve dvou podnicích této skupiny - Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárny Bohemia Poděbrady - se výroba zcela zastavila a zhruba sedmnáct stovek tamních zaměstnanců nedostalo mzdy za září a nedočkají se jich zřejmě ani za říjen.

Vedení skláren i skupiny BCT zájem skupiny podnikatelů nechce příliš komentovat. „Musíme jednat s insolvenčním správcem a pak čekat do prosince, kdy zasedne věřitelský výbor. Ale vyjadřovat se k tomu zatím nechtějí ani banky,“ řekl ředitel poděbradských skláren Jaroslav Seifert.

„Panují určité obavy, že podnikatelská skupina chce sklárny jen kvůli pozemkům, ale to podle mě není pravda, jinak by do nich nechtěla dát tolik peněz,“ řekl dnes předseda podnikových odborů Jaromír Žatečka.

Poděbradské sklárny začaly fungovat v roce 1877. Během své existence už několikrát přerušily provoz. Poprvé kvůli dluhům v roce 1886, během krize v 30. letech měla být továrna dokonce zbourána. Velká obnova a modernizace nastala v 50. letech, v roce 1993 byly sklárny zprivatizovány a od roku 1999 jsou součástí skupiny BCT.