Kvůli plánované výstavbě nového centra v Českých Budějovicích vznikla petice

České Budějovice - Hluk, prach, pokles cen bytů - tak vnímají signatáři protestní petice plánovanou výstavbu dalšího administrativně-obchodního centra v Českých Budějovicích. Vyrůst by mělo přímo u vnitřního obchvatu města, jen několik minut chůze od centrálního náměstí. Proti stavbě se postavily i nevládní organizace.

Okraj sídliště Modrá hvězda ležící u důležitého průtahu Českými Budějovicemi je místo, kterého si stavební a investiční firma nemůže nevšimnout. Vyrůst by tady mělo rozlehlé moderní kancelářské centrum s obchody, místní jsou ale ostře proti. Organizátor petice Jiří Hronek se obává zvýšení hluku a emisí.

Zástupce investora - společnosti Jasminum - Tomáš Morava však poukázal na fakt, že se bude jednat z 90 procent o kancelářskou budovu, která bude večer klidná. Signatáři petice argumentují dalším zhoršením dopravní situace v okolí frekventované křižovatky, obávají se i toho, že nebudou mít kde parkovat. To ale Tomáš Morava vyvrátil tím, že dostatek parkovacích míst pro veřejnost bude v podzemních garážích.

Obyvatelé přilehlých domů se obrátili i na úřady. Kromě jiného požadovali například rozsáhlejší posouzení vlivu stavby, které by vydání stavebního povolení výrazně zdrželo. S žádostí ale neuspěli. Náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová (ODS) se nechala slyšet, že podle územního plánu je výstavba centra možná.