V Plzni začala fungovat nová linka bezpečí

Plzeň - Nová linka bezpečí v Plzni má předcházet problémům místních s cizinci, kteří pracují na stavbách. Situace se vyhrotila především v okrajových částech města, kde bydlí dělníci na ubytovnách. Tísňovou linku zřídily v západočeské metropoli dvě zdejší pracovní agentury.

Do Plzně totiž přijíždí za prací stále více cizinců a s tím souvisí i rapidní nárůst kriminality. Jan Drtina z agentury První Pracovní informoval, že linka nemá nahradit policii, je určena spíše k metodickému jednání. Linka je bezplatná a funguje nonstop. Hovory přijímají dva koordinátoři, přímo na místo pak vyjíždějí terénní pracovníci.

Roman Smik z agentury První Pracovní sdělil, že mnoho problémů se dá řešit telefonicky, bez nutnosti výjezdu. Terénní pracovník Jan Štajf dodal, že priorita je řešení problémů diplomatickou cestou. Jiná mentalita cizinců a neochota Čechů dát jim šanci začlenit se do společnosti - to jsou podle provozovatelů netradiční tísňové linky hlavní důvody, proč k problémům dochází.

Žádné jiné české město - s výjimkou Mladé Boleslavi - nemá tolik zahraničních přistěhovalců, jako Plzeň. Oficiálně tady pracuje zhruba 16 tisíc cizinců, ve skutečnosti je jich asi dvakrát více.