Rozhledna na Kleti změní kabát

Kleť (Českokrumlovsko) - Na hoře Kleť začala oprava jedné z nejstarších kamenných rozhleden v Evropě. Nový majitel ji po příchodu stavebníků uzavřel. Památku rekonstruuje po více než sto letech. Historický objekt za tu dobu zchátral, neprospěly mu ani časté výměny vlastníků. Projektanti se zaručují, že rozhledna nezmění svůj vzhled, bude mít jen nový kabát.

Kamenné schody, tedy jedinou přístupovou cestu k rozhledně, stavebníci už rozebrali a uložili. Uvnitř postupně odstraňují staré nátěry, mění poškozené trámy, upravují dřevěné schodiště. Vyřezávají pouze takové části, které se nepodaří zrestaurovat. Nový majitel rozhledny Ladislav Faktor vysvětlil: „Plánujeme repase všech schodišť a zábradlí.“ Stavbyvedoucí Libor Pils doplnil, že provedli novou hydroizolaci na ochozu.

Rozhlednu každoročně navštíví 60 tisíc lidí, někteří se přijeli podívat i na její opravu. Přivezli s sebou historické pohledy a fotografie a předali je stavitelům pro inspiraci. Sběratel pohlednic rozhledny Jan Schmidtmayer uvedl: „Líbí se mi tady a zase sem budu pravidelně chodit.“ Rozhledna podle projektantů nezmění svůj vzhled, bude mít jen nový kabát. Po více než 50 letech také zmizí dřevené okenice z vitráží. „Máme kompletní rozpočet kolem 10 milionů korun,“ dodal majitel Faktor.

Osmnáct metrů vysoká stavba změnila v minulých desetiletích několikrát majitele, na konci devadesátých let ji vlastnila krumlovská radnice. Koupila ji, aby zabránila spekulacím s tímto majetkem. Ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger podotkl: „Nemohli jsme nečinně přihlížet, jak se toto významné turistické místo dále nerozvíjí.“ Rozhledna na vrcholu stojí od roku 1825, k jediné vyhlídkové plošině vede 110 schodů. Za chladného počasí je odsud vidět až na alpské vrcholky.

Stavební firma tady bude pracovat ještě minimálně 6 měsíců, rozhlednu její majitel opět zpřístupní příští rok v červnu.