Zanikne kvůli nejasnému zákonu vzácná alej?

Jihlava - Nejasná novela zákona o vodách ohrožuje vzácnou topolovou alej v Novém Veselí na Žďársku. Majitel tamního rybníka se tam totiž pokoušel bez souhlasu nechat vykácet topoly, které lemují hráz. Odvolával se přitom na inkriminovaný zákon, který souhlas nevyžaduje.

Šedesát topolů jako vzpomínka na ukončení druhé světové války. Tehdy je občané Nového Veselí na Žďársku vysadili, nyní je chce majitel rybníka vykácet. „Chtěl vykácet prakticky všechny dřeviny, jsou tam nálety, například javory, jilmy a jeřáby. Na hrázi je i stromořadí, zde se jedná o topol černý,“ popisuje situaci Ondřej Bystřický z CHKO Žďárské vrchy. „Z hlediska vodního zákona by na hrázi tyto vzrostlé stromy neměly být,“ oponuje zástupce majitele rybníka Rostislav Milvalt. „Lze kácet bez souhlasu orgánu ochrany přírody, pokud se jedná o náletové rostliny na hrázi rybníku,“ doplňuje ředitel České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě Vítězslav Novák.  

Jenže topolová alej není náletová, ale úmyslně vysazená a tak ČIŽP kácení zatrhla dřív, než padnul první topol. Ale je tu další problém. Hráz je v havarijním stavu a podle majitele za to můžou topoly. „Naším hlavním měřítkem je, aby tam byla zaručená bezpečnost provozování vodního díla,“ tvrdí Rostislav Milvalt. „Ve věci musí být orgánem ochrany přírody, tj. obecním úřadem v Novém Veselí, rozhodnuto o povolení kácení,“ uzavírá Vítězslav Novák.

Starosta Nového Veselí se odmítl vyjádřit. Kdy a jestli vůbec se stromy budou kácet, by měl rozhodnout do měsíce.