Boj o vodu v Hamru na Jindřichohradecku končí

Hamr - Obyvatelé Hamru na Jindřichohradecku, kteří si opakovaně stěžovali na špinavou a zapáchající vodu, vyhráli. Ukázalo se, že zdrojem znečištění bylo staré a rozpadající se litinové potrubí. Vodohospodáři začali s jeho výměnou, z krajské pokladny získali tří milionovou dotaci.

Z hamerských kohoutků podle místních často vytékala rezavě zabarvená tekutina, někdy spíše připomínala rybniční vodu. Někteří lidé začali čerpat vodu ze studní, další si kupovali balenou nebo ji dováželi v kanystrech z jiných míst. Obecní úřad podle starosty Oldřicha Němce opakovaně řešil stížnosti na její kvalitu.

Šest let trval tento stav. Okolní obce se sdružily, aby mohly společně problém řešit. Starostům se podařilo získat peníze na výměnu rozpadajícího se potrubí až teď. Většinu ze 4 milionů korun poslal do pokladny kraj. Do Hamru okamžitě zamířila vrtná souprava a začala razit cestu pod obcí pro nový, asi kilometr dlouhý přívod vody. Jan Ouška, ředitel svazku obcí - Vodovod Hamr, je přesvědčen, že se kvalita vody v obci zlepší.

Stavbyvedoucí Roman Kalaj informoval, že celkem se bude jednat o 70 vodovodních přípojek. Vodohospodáři předpokládají, že práce potrvají přibližně jeden měsíc. Hamr není jediným místem, kde si lidé prosadili výstavbu nového vodovodu. Loni byli úspěšní například ve Smrčné a v Novém Vojířově na Novobystřicku.