Smog by měl odpoledne zmizet z Prahy

Praha – Smog, který v posledních dnech trápí Prahu, by se měl rozptýlit dnes odpoledne. České televizi to řekl meteorolog Miloš Dvořák. Všudypřítomná jedovatá mlha, která přikryla pražskou kotlinu, včera pomohla rozšířit po městě zplodiny z požáru tržnice v Libuši. Meteorolog uvedl, že smog způsobuje teplotní inverzi, která by měla dnes skončit.

Dopoledne se ale Pražané ještě budou muset smířit s tím, že město bude přikrývat šedivá zapáchající mlha. Škodliviny, které se včera dostaly do ovzduší při požáru v libušské tržnici, ovšem již vyprchávají. „Aktuální limity nejsou překračovány v Praze kromě Prahy-Karlína, kde je špatná situace ohledně poletavého prachu,“ řekl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Včera byla situace velmi špatná. Byly překročeny limity prachových částic. Podle Dvořáka tato situace částečně souvisela s velkým požárem v Libuši, ale také s problematickou dopravní situací v Praze: „Ty prachové částice se uvolňují během dopravy, kdy se víří prach a samozřejmě to souviselo i s inverzním charakterem počasí.“

Dokud se smog nerozptýlí, neměli by lidé zejména v dopravních špičkách vycházet na ulici. Inverze a s ní spojená nízká oblačnost by ovšem měly skončit již dnes. Během dne se má ochlazovat atmosféra, tím se naruší inverze a Praha by opět mohla spatřit modré nebe.

Miloš Dvořák dodal, že počasí podobné tomu, které nyní trápí Prahu, je specifikem zimních a podzimních měsíců, kdy je země studená. „Tato situace v létě nenastává, protože během léta je zemský povrch teplejší než v současné době, proto tam nedochází k inverznímu charakteru počasí,“ uvedl.

  • Doprava v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51032.jpg
  • Požár v Libuši autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/511/51036.jpg