Hotelový komplex hned u kostela památkáři nechtějí

Karlovy Vary - Až ministerstvo kultury ve spolupráci s Národním památkovým ústavem bude rozhodovat o tom, zda u Vřídelní kolonády v Karlových Varech vznikne velký hotelový komplex. Krajský úřad už dal projektu zelenou a investorovi umožnil, aby začal připravovat výstavbu. Památkáři bijí na poplach. Obávají se znehodnocení historicky cenného místa.

Podle historiků to má být jedna z největších staveb v lázeňském centru Karlových Varů za posledních třicet let. Od začátku ale vyvolává rozporuplné reakce. Přesto ji vedení města podporuje. „Karlovarští památkáři nedoporučili a nesouhlasili s výstavbou tak, jak byla navržena. Investor se ovšem proti tomuto rozhodnutí odvolal,“ přibližuje aktuální situaci mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek. „My jsme změnili rozhodnutí magistrátu města, aby investor dostal šanci dál svůj projekt rozvíjet,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Andrea Bocková.

Velký hotelový komplex památkáři v těsné blízkosti barokního kostela nechtějí. Raději by tam viděli domy, které by připomínaly původní zástavbu. „Je to především obrovská hmota toho hotelu, je to příliš mnoho pater, je to nabobtnalý objekt, který bude dominantou toho místa,“ vypočítává ředitel Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka.

Zástupce investora ale říká, že nadzemní část hotelu nebude rozsáhlejší než původní zástavba. „Objem té stavby je dán stavebním programem, který je nepřekročitelný, je opravdu minimální, aby ta stavba byla rentabilní,“ říká architekt a zástupce investora Alexandr Mikoláš.

Přestože investor ještě musí získat další povolení, rozhodnutí kraje má podle památkářů na stavbu zásadní vliv. „Budeme se vždycky bavit o změnách, ale ty změny už budou jen dílčí,“ dodává ředitel Procházka.

Památkáři požádají o pomoc inspekci ministra kultury, musejí ale nejprve zjistit, jak kraj své rozhodnutí odůvodnil. Podle mluvčí kraje památkový ústav není účastníkem řízení, a rozhodnutí proto nedostane. O dílčí zprávu ale mohou památkáři požádat podle zákona o poskytování informací.