V Mariánských Lázních by měla vzniknout nová čtvrť

Mariánské Lázně - Až 50 tisíc metrů čtverečních lukrativních pozemků v centru města chtějí prodat Mariánské Lázně. Měla by tam vzniknout celá nová čtvrť. Zájem o pozemky projevily čtyři firmy. Jedna z nich teď postup radnice při výběru investora zpochybnila.

Velká část pozemků, které chce město prodat, se vůbec nevyužívá. Už v září zastupitelé vybrali dva ze čtyř uchazečů o koupi a následnou realizaci zástavby. Jedna z firem teď ale napadla způsob hlasování i celé jednání. Ředitel developerské divize společnosti Eureon Petr Jurajda se nechal slyšet, že postup, který město zvolilo, neodpovídá zákonu o obcích.  Prý měla být vyhlášena veřejná obchodní soutěž. Vedení města to ale odmítá.

„Určili jsme pořadí s tím, že budeme přednostně jednat s těmi uchazeči, kteří měli lepší podanou nabídku. Nikde ale není psáno, že se s nimi domluvíme,“ vyjádřil se místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval (ODS). Podle něj se nejednalo o výběrové řízení, ale zatím jen o zveřejnění záměru prodeje. Firma, která skončila poslední, tvrdí, že k představení svého projektu měla málo času. Vadí jí i to, že se do užšího výběru dostaly firmy s nižší nabídkou ceny. Petr Jurajda se domnívá, že ekonomické zhodnocení lokality a urbanistickou studii měla posoudit komise odborníků.

Lokalita nazvaná Nová Chebská je jedním z hlavních rozvojových projektů města. Měla by tu vzniknout smíšená zástavba bytových domů, obchodů a hlavně nová radnice. Proti záměru jsou ale někteří koaliční zastupitelé. Zastupitel Mariánských Lázní Pavel Říha sdělil, že podmínky prodeje nebyly jasně specifikované. Původně chtěla radnice pozemky v centru města prodat ještě letos. To už nejspíš nestihne, i přesto, že se záměrem budou zabývat zastupitelé znovu v prosinci.