Projekt Copa centrum nad stanicí metra Národní třída má stavební povolení

Praha - Multifunkční objekt Copa centrum, který má vyrůst nad stanicí metra Národní třída, má stavební povolení. Povolení zatím nenabylo právní moci, účastníci řízení se proti němu mohou odvolat. Stanice metra má být kvůli výstavbě zhruba rok zavřená, petici proti tomu podepsalo přes 5 500 lidí. Iniciátoři petice se nechali slyšet, že se proti stavebnímu povolení odvolají. Konečná podoba výstavby by měla být na konci listopadu představena veřejnosti.

Z rozhodnutí odboru výstavby vyplývá, že úřad nevyhověl žádné z námitek, které podali účastníci řízení. Účastníci se domnívali, že výstavba v okolí zhorší životní prostředí a ovzduší; emisní limity byly údajně překračovány už v době vypracování studie k projektu. Podle účastníků je stavba předimenzovaná a nebyla posouzena v plném rozsahu v procesu EIA.

Nad stanicí metra by měl vyrůst multifunkční objekt Copa centrum za zhruba čtyři miliardy korun. Budou v něm byty, kanceláře, pasáže s obchody či parkoviště pro 250 aut. Výstavba potrvá zhruba 20 měsíců.

Současný vstup do stanice metra zmizí a na jeho místě vznikne v podzemním patře nový moderní vstup. Vestibul metra se rovněž přesune do podzemí. Během oprav mají vlaky stanicí pouze projíždět. Provoz tramvají zůstane zachován, zastávka ve Spálené ulici ale bude posunuta blíže ke Karlovu náměstí.

Iniciátoři petice proti uzavření stanice požadují, aby byl ze stanice vybudován druhý bezbariérový výstup. Pak by stanice nemusela být uzavřena. K požadavku se připojila i radnice Prahy 1, ta ale nebyla účastníkem stavebního řízení.