Radbuza je čistá

Stod (Plzeňsko) - Nové čističky a kanalizace podél řeky Radbuzy na Plzeňsku už přinášejí první ovoce. Řeka, která patřila k nejšpinavějším v kraji, už má teď podle rozborů čistou vodu. V největších obcích na řece se totiž za stovky miliónů modernizovaly čistírny odpadních vod, velkou část poskytla Evropská komise.

Radbuza má teď neporovnatelně lepší vodu, než měla dřív. Rybáři jsou překvapeni, jak rychle se příroda novým podmínkám přizpůsobila. Antonín Koudelka z Rybářského spolku Stod je spokojený: „Vracejí se nám raci, parmy i lipani. Vrací se nám zkrátka život, který tu byl dříve.“

Čistá řeka není zadarmo, hodně ale pomohly evropské peníze. Projekt Čistá Radbuza se soustředil na modernizaci čističek v největších obcích podél toku, subjektů, které řeku znečišťovaly nejvíc bylo celkem osm. Starosta Dobřan Jaroslav Sýkora (SNK) uvedl: „Stálo to 850 milionů a z Fondu soudržnosti Evropské komise jsme obdrželi 17,5 milionů eur.“ Nyní už čističky fungují a jedou naplno, ekologové i rybáři si je nemohou vynachválit.

Příkladem za všechny je město Stod. Antonín Koudelka doplnil: „Čističkou teď proteče denně tisíc kubíků, předtím šla všechna ta špína do řeky. Lze si tedy představit, jak voda vypadala.“ Řeka měla být ještě čistější, do projektu Čistá Radbuza však nebylo možné zařadit malé vesnice na přítocích. Starosta Sýkora potvrdil, že zahrnuty bohužel byly pouze obce nad 2 tisíce obyvatel. Radbuza je čistá, její přítoky ale vyčištění stále čeká.

Jak se zdá, projekt Čistá Radbuza dostál svému jménu a pokud časem začnou s modernizací čističek také nejmenší vesnice, bude voda ještě lepší.