Nová meteostanice přispěje k bezpečnosti v Krkonoších

Krkonoše - Horská služba v Krkonoších bude v zimě přesněji a častěji informovat o lavinovém nebezpečí. Stane se tak díky nové meteorologické stanici, která vzniká na hřebenech hor u Luční boudy. Na výstavbě stanice se společně podílela Horská služba ČR a Český hydrometeorologický ústav. Luční bouda nebyla vybrána náhodou, leží totiž, co se počasí týká, v jedné z nejdrsnějších lokalit v českých horách s nejsilnějšími a nejstudenějšími větry. Konstrukce budoucí stanice už u Luční boudy stojí, přístroje přibudou do konce listopadu.

V Krkonoších za sezónu spadne průměrně až padesát lavin. Jedna z největších se utrhla na polské straně právě nedaleko Luční boudy letos v březnu a zavalila člověka. Náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek potvrdil, že snowboardistu se už bohužel zachránit nepodařilo.

Před touto lavinou ovšem horská služba varovala. A řadu varování bezpochyby vydá i v blížící se zimní sezóně, avšak díky nové měřící stanici, kterou zatím na přání ochranářů překrývá maskovací síť, budou informace o hrozícím nebezpečí přesnější. Náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš uvedl: „Meteostanice na Luční boudě byla, nebyla však dostatečně profesionální, protože tam byly pouze základní teploměry a všechno se měřilo manuálně.“ Jiří Brožek dodal: „Nová meteorologická stanice nám umožní získávat nejen data, která požaduje Český meteorologický ústav, ale samozřejmě i to, co je pro nás podstatné: směr a rychlost větru a ukládání sněhu.“

Díky nové měřící stanici budou veškeré údaje ze hřebenů hor k záchranářům, a následně k turistům, proudit v pravidelných intervalech. Mnohem častěji než ze stanice, která u Luční boudy stála doposud. Náčelník Brožek vysvětlil, že měření byla doposud prováděna třikrát za den. Nyní bude meteostanice provádět měření kontinuálně a údaje budou předávány každou hodinu.