Moravský Krumlov bude i nadále trápit silný zápach

Moravský Krumlov - Firma Saint-Gobain Vertex se letos nabídla, že na vlastní náklady postaví 85 metrů vysoký komín. Ten měl pach, který trápí obyvatele Moravského Krumlova, odvést nad město a tam ho rozptýlit. Firma ale narazila. Továrna totiž leží v památkové zóně a památkáři obří komín zamítli.

Lidé si na bílý kouř, který je sice zdravotně nezávadný, ale silně zapáchá, stěžovali tak dlouho, až se v továrně na tkaniny ze skleněných vláken rozhodli postavit 85 metrů vysoký komín a ten zápach odvede nad město. Firma nabídla z vlastních zdrojů 15 milionů korun, za dalších 320 tisíc zpracovala studii, jak by komín fungoval, pak ale dostala červenou.

Antonín Čagánek, ředitel Saint-Gobain Verte, informoval, že se nepodařilo včas sehnat stavební povolení. Stavbu komína totiž museli odsouhlasit památkáři. A ti měli zásadní výhrady. Továrna, tedy i komín, leží v památkové zóně. Zdeněk Vácha z Národního památkového ústavu Brno sdělil, že předmětem ochrany je panorama zóny a hlavní dominanty. To prý není slučitelné se záměrem investora.

S komínem tak Krumlovští v nejbližší době rozhodně nemohou počítat. Ze zmařených nadějí na čerstvý vzduch teď viní české úředníky. O byrokracii hovořil starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS): „Naše předlouhé termíny nebyly pro francouzské majitele zárukou, že to někdy bude stát.“ I přes letošní zklamání se firma nevzdává. O peníze chce požádat zase za dva roky a doufá, že to už se komín postavit podaří.