Černá skládka u Rokytky se bude likvidovat

Praha - Obyvatelé Hloubětína se konečně dočkali. Deset let se na svých zastupitelích dožadovali likvidace černé skládky v okolí říčky Rokytky na Praze 9. Nyní se bude okolí říčky Rokytky revitalizovat. Starousedlíci se ale pozastavují nad tím, že se projekt financuje z fondů Evropské unie, protože skládku tady vytvořila firma, kterou město objednalo na stavbu kanalizace.

Černou skládku rozkládající se na dvou tisících metrech čtverečních v hloubětínském údolí v Praze 9 hlavní město přemění na park. „Bude to místo sloužící oddechu, ale i aktivnímu odpočinku. Předpokládá se, že tam budou dvě inline dráhy a lezecká stěna,“ přibližuje záměry náměstek pražského primátora Pavel Klega.  

Magistrát  projekt prezentuje tak, že krajinu zbaví ekologické zátěže, která vznikla ještě za minulého režimu. „Zhruba v sedmdesátých letech tam byla udělána navážka při výstavbě sídlišť v Praze,“ vzpomíná vedoucí odboru správy majetku Magistrátu hl. m. Prahy Petr Svoboda.  

Starousedlíci likvidaci skládky vítají, rozhodně ale nesouhlasí s tím, že vznikla před rokem 1989. Hlavní město si dotčený pozemek nechalo před několika lety zavést výkopovým materiálem z kanalizace, kterou tu městská část Praha 9 stavěla. „Na skládku jsme si v minulosti již několikrát stěžovali kvůli nepořádku. Skládka je nebezpečná i pro děti, které si tam hrají,“ říká místní občan Jaroslav Hejkal. „Na náš dotaz nám bylo sděleno, že to je jen dočasné úložiště vytěženého a vyvezeného materiálu. Úložiště by však měl být řádně označeno a ohrazeno, což se v tomto případě nestalo,“ doplňuje ho soused Jan Růzha.  

Jenže haldy suti nikdo neodvezl. Kdyby město nebo městská část před lety nesouhlasily se zavezením pozemku, nemuselo se tu nic revitalizovat a peníze z Evropských fondů se mohly čerpat na jiné projekty, dodávají místní obyvatelé. Na revitalizaci hloubětínských pozemků v okolí říčky Rokytka už magistrát vydal stavební povolení a v nejbližší době vypíše soutěž na zhotovitele stavby. Nový rekreační areál by se měl otevřít na začátku roku 2010.