Nekončící sezóna: Hluboká zůstává otevřená i přes zimu

Hluboká nad Vltavou - V Česku začala historicky první nekončící památková sezona. Dosud byly hrady a zámky od listopadu do dubna až na mimořádné výjimky zavřené. Přes zimu bude ale nepřetržitě přístupný jeden z nejnavštěvovanějších zámků - Hluboká v jižních Čechách. Památkáři tak vyhověli žádostem místních podnikatelů a starostů. Podrobnosti má Petr Šuleř.

Podle zpravodaje ČT Petra Šuleře mají lidé o zámek zájem i mimo sezónu. „Přestože je dnes v jižních Čechách deštivý den, před pokladnou se chvílemi tvořily fronty. Památkáři podle svých slov takový zájem ani nečekali,“ říká Šuleř s tím, že ve všední dny počet návštěvníků přesahuje stovku.

Odborníci otevření zámku mimo sezónu považují spíše za experiment. Rozhodnutí ponechat některou z navštěvovaných památek po celý rok přístupnou nebylo jednoduché. Památkáři totiž nedoporučují vystavovat exteriéry střídání teplot a velkému množství lidí.

Z otevření zámku mimo sezónu jsou nadšení hlavně místní podnikatelé, zvláště provozovatelé restaurací a hotelů. Ti se připravují hlavně na zahraniční turisty.

Zámek Hluboká patří k nejnavštěvovanějším českým památkám. Prohlídkovou trasu tu lze vytápět i díky tomu, že zde rod Schwarzenberků žil po celý rok.  

Přestože Hluboká zahájila takzvanou nekonečnou sezónu, už v nejbližších měsících se zámek dvakrát uzavře, poprvé krátce - na Vánoce - a potom celý březen budou památkáři a diplomaté připravovat zámek na setkání ministrů zahraničí Evropské unie.