Obce na Domažlicku pod Plzeň nechtějí

Plzeň - Problémy s novým územně správním členěním začínají pociťovat některé obce v Česku. Aktuálně se vyhrotila situace na Domažlicku, kde by některé obce měly přejít na základě chystané ministerské novely pod plzeňský region. Obyvatelé dotčených lokalit jsou však rezolutně proti. Podobné problémy s novým územně správním členěním řeší celkem 33 obcí po celé zemi.

Bydlí na Domažlicku, ale tzv. pověřenou obec mají na jižním Plzeňsku. Ministerstvo vnitra v tom chce udělat pořádek. Obce se tedy musí rozhodnout, zda chtějí spadat pod Domažlice, nebo se nově začlenit pod Plzeň. „Ministerstvo vnitra má v úmyslu dát do souladu hranice obcí třetího stupně a hranice okresů,“ vysvětluje starosta Holýšova Antonín Pazour.   

V Plzeňském kraji se problém týká devíti obcí. Sedm z nich už má jasno a přičlení se k Plzni. „Nám to obecně žádné problémy nedělá, protože spádově spíše inklinujeme k Plzeňsku,“ tvrdí starosta Pazour. „Já si myslím, že by to mohlo spadat pod Plzeň,“ říká jeden z místních. „Já jsem pro to, abychom zůstali pod Domažlicemi. Nejhůře jsou na tom lidi, co jsou v okolních vesnicích,“ oponuje druhý.   

Obce Černovice a Bukovec se mají rozhodnout do konce listopadu. Většina zdejších obyvatel proti začlenění pod Plzeň protestuje. „My jsme spíš pro Domažlice,“ říká rezolutně místní obyvatel a dodává: „Proč bychom měli jezdit do Plzně? Nejezdí tam téměř žádné spoje, potřebujete auto.“ „Nejvíc se to dotkne starších občanů, protože v Plzni jsou úřady na různých místech a pro ně to nebude nic příjemného,“ odsuzuje chystanou novelu starosta Černovic František Vavřička.   

Problémy s novým územně správním začleněním souvisí s první fází reformy veřejné správy před šesti lety. O pozici tzv. pověřené obce třetího typu tu soupeřil Holýšov z Domažlicka a zmiňovaný Stod, který už patří na jižní Plzeňsko. Překvapivě tehdy vyhrál menší Stod. „Bylo to nešťastné politické rozhodnutí a možná i osobní vztahy starostů v té době. Dnes tím trpíme,“ uzavírá starosta Pazour.   

Černovický obecní úřad nechal obyvatele vyjádřit svůj názor v referendu. Devadesát osm procent z nich chce zůstat pod Domažlicemi.