Chrudim obnoví unikátní rozhlednu Bára

Pardubice - Měla to být unikátní stavba a nová turistická dominanta Chrudimska. Stačil však jeden úder červnové vichřice a dřevěná věž s vyhlídkou zvaná Bára skončila v troskách. Město Chrudim slíbilo její rychlou obnovu, lidé na ni čekají již od léta. Nová dřevěná věž s vyhlídkou je ale zatím jen na papíře. Už teď je ale jisté, že bude dražší, než ta původní.

Světově unikátní dřevěná stavba měla být chloubou Chrudimi. V létě nevydržela nápor větru a šla k zemi. Architekt Martin Rajniš tehdy prohlásil: „Tohle je pro nás výzkumníky výzva. Bára bude znovu stát, bude stejně krásná a bude daleko pevnější.“

Plány však zatím zůstaly na papíře. Město s autorem rozhledny stále jedná o architektonické podobě i o ceně. „Bára 1 byla pojištěna na částku 1,6 milionu korun. Předpokládáme, že Bára 2 díky zabezpečovacím prvkům může být zhruba o čtyři sta tisíc dražší,“ říká místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Autoři rozhledny chtěli původně použít i nepoškozené dřevo ze zřícené stavby. Ukázalo se, že to nepůjde. „Nebude se z toho dát použít skoro nic. Všechno dřevo bylo rozštípané, a i když se na první pohled zdá, že je to v pořádku, bude se muset použít všechno nové,“ konstatuje ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka.  

Bára 2 se má stát dominantou budoucí rekreační oblasti v lesích nedaleko Chrudimi. „My jsme v současné době obdrželi dotaci ve výši 16,5 milionu korun na výstavbu lanové dráhy, na rekonstrukci cyklostezek i stezek pro pěší,“ naznačuje mluvčí chrudimské radnice Sylva Drašnarová.

Původní Báru zničenou větrem na místě zatím připomíná jen její torzo. Pokud vše půjde podle plánu, nová zpevněná rozhledna by se mohla otevřít ještě během nadcházející turistické sezóny.