V Tovačově se soutěžilo v sutinovém vyhledávání

Přerov - I záchranářští psi mají své mistrovství světa. Aby se však na něj nominovali, musí uspět doma. Proto se sešlo v Tovačově na Přerovsku jedenáct záchranářských psů, aby předvedlo své schopnosti v sutinovém vyhledávání lidí. Nejlepší z nich budou Česko reprezentovat na mistrovství světa v Rumunsku. Speciálně cvičených psů na vyhledávání je u nás jen asi čtyřicet.

Do Tovačova přijel také Petr Katrev z Chomutova. Mistrovství světa se se svým psem účastnil už dvakrát. Několikrát byl nasazen i při skutečném policejním zásahu. „Naposled to bylo před dvěma měsíci v Liberci. Na vyžádání policie jsme prohledávali zahradu a dům, kde byl pohřešovaný malý chlapec,“ říká Petr Katrev.    

Záchranářští psi jsou přivoláváni k přírodním a průmyslovým katastrofám. Na rase ani stáří psa nezáleží, důležitý je čich. „Úkolem soutěže je prověřit psy v terénu. Každý musí označit živého i mrtvého člověka. Většinou ho označuje štěkáním,“ přibližuje náplň soutěže viceprezident Svazu záchranných brigád kynologů ČR Květoslav Štibora. „Byla jsem schovaná pod panely, pes s vámi nesmí mít žádný kontakt, ani zrakový ani dotykový. Já jsem byla vyštěkána jako třetí,“ svěřuje se figurantka Naďa Kramolišová. „S výsledky jsem spokojen i vzhledem k tomu, že se jedná o těžký terén. V tomto prostředí je výhoda, že se pracuje v panelech. Dnes když něco spadne, tak jsou to dost často panelové domy,“ říká rozhodčí a viceprezident Svazu záchranných brigád kynologů Vladimír Kuchta.    

Psi, kteří získají nejméně 270 bodů, postupují do dalšího závodu. A pokud uspějí i tam, odjedou příští rok na MS do Rumunska.