Do Vltavy spadl náklad, který nad Prahou nesl vrtulník

Praha - Krátce před polednem dnes v blízkosti Střeleckého ostrova v Praze spadl do Vltavy náklad, který nesl vrtulník. Náklad zavěšený na lanech se před nehodou ve větru nebezpečně točil. Podle Lubomíra Ogurčáka, jednatele mělnického aerocentra, kterému vrtulník patřil, šlo o prázdný technologický kontejner. Ten měl být součástí vysílače mobilního operátora T-Mobile. Nehodu začala vyšetřovat inspekce Úřadu pro civilní letectví.

Kontejner, který vrtulník přepravoval z Letné na Karlovo náměstí, byl podle Ogurčáka špatně vyrobený. „Neměl bočnice a chyběly mu výztuhy. Původně byl zpevněn dřevotřískovými deskami, dělníci je ale před přepravou sundali. To byla základní chyba,“ řekl Ogurčák.

Modrý vrtulník letěl celou dobu nad řekou. Náklad, který visel za kratší hranu kvádru, se rozkmital. „Pilot nad vodou zastavil a chtěl se vrátit, ale už bylo pozdě,“ uvedl Ogurčák. Za Karlovým mostem se kontejner rozlomil, dvě stěny spadly do vody. Podle Ogurčáka vrtulník zbytek kontejneru dopravil zase zpět na Letnou. „Zakázku jsme okamžitě ukončili,“ dodal Ogurčák.

Pokud by náklad spadl na Karlův most, mohl památku nenávratně poškodit. „Zvlášť pokud by zasáhl některou ze soch, mezi kterými je stále 11 originálů,“ řekl Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu, který dohlíží na současnou opravu mostu.

Podle mluvčí T-Mobile Martiny Kemrové po pádu kontejneru do řeky jedna stěna vyplavala a byla vylovena. Zbytky desek budou v úterý odstraňovat z hladiny řeky pracovníci Povodí Vltavy.