Liberec hledá investora pro městské lázně

Liberec - Vedení liberecké radnice začíná pomalu hledat nového investora pro využití objektu městských lázní. Přitom ještě na jaře se hovořilo o tom, že tam vznikne centrum plastické chirurgie. Izraelská firma, která ho tam chtěla vybudovat, ale od té doby s radnicí nekomunikuje.

V roce 2005 přebírala liberecká radnice městské lázně jako ruinu. Na stavu historické památky se totiž podepsala nevydařená privatizace. V loni se naskytla příležitost objekt výhodně prodat. Už na jaře ale přestala izraelská firma s radnicí komunikovat. „My s firmou vyjednáváme. Až bude smlouva připravena, bude ji zastupitelstvo města schvalovat. Já předpokládám, že to bude někdy v červnu,“ uvedl ke stavu jednání liberecký primátor Jiří Kittner 16. dubna tohoto roku. „Izraelský investor tam chce ještě umístit plastickou chirurgii,“ doplnil ho tehdy jeho náměstek Ivo Palouš.    

Izraelská firma obdržela návrh smlouvy už před prázdninami. Dodnes neodpověděla. Krach dlouho připravovaného prodeje ale podle radnice osud lázní nijak neovlivní. S hledáním využití se totiž už nemusí spěchat. Důležité prý je, že jsou lázně zachráněné a už nechátrají. „Střešní plášť je opravený, kompletně je vyměněná krytina a osazeny měděné klempířské prvky. Do budovy tak nezatýká,“ říká Václav Hes z firmy Tutix, která opravy prováděla. „Ten stav, který nebyl původně úplně ideální, se nám podařilo natolik vylepšit, že objektu nehrozí další chátrání. V současné době zpomalení vyjednávání o budoucím využití neznamená žádný problém,“ konstatuje mluvčí Městského úřadu Liberec Martin Korych.     

Během tří let investovala radnice do oprav lázní Františka Josefa I. dvacet pět milionů Kč. Dalších pět milionů půjde z městské kasy v příštím roce. Na rekonstrukci ještě čeká obvodový plášť. Podle radnice mělo už na jaře zájem o novorenesanční budovu lázní více firem. Najít nového investora tak nebude problém.