Když nebudou čističky, budou pokuty

Karlovy Vary - Podle evropských předpisů by měly všechny obce v Česku mít vlastní čistírny odpadních vod a napojení na kanalizaci. A to vše do roku 2010. Už dnes je však jasné, že některá města do požadovaného termínu normy Evropské unie na čištění odpadních vod nesplní. Například na Karlovarsku radnicím chybějí peníze na stavbu čistíren i na kanalizaci.

Normy na čištění odpadních vod do roku 2010 nesplní Nejdek na Karlovarsku. I když radnice získá nejvyšší možné dotace, čistírnu postaví až pět let po termínu. Radnici hrozí pokuty. „Bereme to jako osud, pokud přijdou, tak je budeme muset vyřídit,“ říká trochu odevzdaně starosta Nejdku Vladimír Benda.

Strach ze sankcí mají i radní v Kraslicích. „Já si myslím, že budou muset být ohledně čističek nějaká jednání, protože sankce bychom nebyli schopni splácet,“ říká otevřeně místostarosta Kraslic Lubomír Zach. „Inspekce životního prostředí bude provádět kontroly a v případě neplnění nařízení může dát sankci až do jednoho milionu korun,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.  

Kraslice mají moderní čistírnu. Okrajové části města na ni ale nejsou napojené. „Pro nás je problém v tom, že my chceme rozšířit kanalizaci, ale narážíme na byrokratické překážky, které nám v tom brání,“ vysvětluje ředitel Kraslické městské společnosti Otakar Mika. Podle Státního fondu životního prostředí totiž okrajové části Kraslic nesplňují podmínky pro přidělení dotace. Ministerstvo zemědělství je ale přesvědčeno o opaku. „Podle našeho názoru Kraslice, tedy ty dvě části, mohou žádat o dotaci,“ tvrdí jeho mluvčí Petr Vorlíček.

Úřady už výklady pravidel sjednocují. Při udělování sankcí bude vždy Česká inspekce životního prostředí posuzovat každý případ zvlášť. Města by měla snížit vypouštění škodlivých látek na minimum a alespoň rozpracovat projekty, které problémy s čištěním odpadních vod vyřeší.