Největší oslavy Svatomartinského vína probíhají v Brně

Brno - Na svátek svatého Martina se v celém Česku koštují mladá Svatomartinská vína. Největší oslavy spojené s ochutnávkou vín probíhají v Brně na náměstí Svobody. Před polednem se tam sešlo zhruba tisíc lidí; za loňského deštivého počasí jich bylo dvakrát tolik. Speciální akce plánují i další města po celé zemi. Svatomartinské víno je tuzemskou obdobou slavnějšího francouzského Beaujolais Nouveau.

Věhlasu světově známého francouzského Beaujolais Nouveau zatím Svatomartinské ani zdaleka nedosahuje, zájem vinařů o nabídku mladých vín pod společnou známkou Vinařského fondu se ale každoročně zvyšuje.

Zájemci mohou letos ochutnat 175 druhů vín od 80 vinařů, v Brně je jich k dispozici rovná stovka. Za 100 korun si mohou návštěvníci vyhřívaných stanů koupit degustační skleničku s logem Svatomartinských vín, která je opravňuje k neomezené ochutnávce všech vystavených vzorků.

Kromě Brna se dnes budou zátky ze svatomartinských lahví vytahovat také v desítkách dalších měst, například Hodoníně, Čejkovicích, Hustopečích, Ústí nad Labem nebo Litoměřicích.  

Pod značkou Svatomartinské se mohou prodávat pouze bílá vína odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané a růžová vína a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Odborná komise letos známku udělila 175 vínům od 80 vinařů, sedmina vzorků neuspěla v senzorickém hodnocení kvality, loni to byla pětina.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.