Policisté budou ještě dnes zkoumat tržnici v Libuši, mají první výsledky

Praha - Policejní vyšetřovatelé budou s největší pravděpodobností ještě dnes na tržnici v pražské Libuši zjišťovat, co zde způsobilo rozsáhlý požár. Muži zákona už jedno ohnisko požáru našli. Příčinu ohně stále zkoumají. Pracují s několika verzemi - od úmyslného zapálení přes vady na elektroinstalaci až po nedbalost. Hasiči už trvale na místě nejsou, ale halu dojíždí kontrolovat.

Kriminalisté případ vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Může se jednat o nedbalostní zavinění, nesprávnou manipulaci s otevřeným ohněm, závadu na elektroinstalaci, případně úmyslné zavinění. Dokud policisté místo neprozkoumají, nechtějí na něj lidi z tržnice pustit.

Rozsáhlý požár vypukl v tržnici Sapa ve čtvrtek krátce po půlnoci. Bojovalo s ním 420 hasičů, což je více než při nedávném požáru Průmyslového paláce v Praze. Hasiči akci řadí z hlediska počtu nasazených lidí k největším v historii země.

Oheň zcela zničil střední část haly, propadla se zde střecha. Poškozena je i východní část a dvě třetiny budovy jsou nepoužitelné. Škody zatím nebyly vyčísleny, ale podle hasičů budou značné. Zatím není jasné, zda společnost Saparia, která tržnici vlastní, měla majetek pojištěný. Při požáru hořel textil a obuv, silný zápach byl cítit ve velké části Prahy. Hasiči vyzvali lidi z okolí, aby nevětrali a pokud možno nevycházeli ven. Při zásahu byli lehce zraněni tři hasiči.

V tržnici Sapa hořelo letos již podruhé. Rozsáhlý požár zde hasiči likvidovali 7. září. Pražský magistrát není spokojený s fungováním vietnamsko-čínské tržnice v Libuši. To, že tam letos už podruhé hořelo, podle radních potvrzuje nebezpečnost lokality pro město. O její další budoucnosti chtějí rozhodnout až po té, co získají potřebné podklady od policie, celní správy a obchodní inspekce.