„Zazimovat“ pelikány je noční můrou chovatelů

Liberec - Především pro lidi zajímavý rituál se s nadcházející zimou opakuje každý rok v liberecké zoo. Tamní pelikáni se stěhují do zimních ubikací. Tomu však předchází dramatická akce, kdy musí ošetřovatelé dostat tyto velké a silné ptáky z jezírka. A to rozhodně není jednoduché.

Více než dvouhektarové jezírko a na něm desítka pelikánů. Takový pohled se stává s příchodem zimy noční můrou ošetřovatelů. S klesajícími teplotami je totiž nutné dostat pelikány do teplé ubikace, jenže pochytat je není vůbec jednoduché. „Jsou to ptáci neochočení, nejsou kontaktní, celý rok v podstatě nepotkají ošetřovatele, protože je samozásobuje rybníček,“ vysvětluje obtížnost úkolu mluvčí liberecké zoo Ivan Langr. „Ono to na první pohled vypadá jako show pro lidi, ale celá akce se dělá tak, aby to show nebyla. Jde nám o to, abychom co nejrychleji a s co nejmenším stresem ptáky pochytali,“ říká ředitel zoo David Nejedlo. „Na první pokus se nám podařilo chytit osm pelikánů, dva unikli, ale ty jsme chytili chvíli poté,“ líčí průběh odchytu zoolog Jan Hanel.   

Největší problém každoročně představují mladí ptáci, kteří nemají chirurgicky zkrácená křídla a mohou tedy létat. Ti jsou v liberecké zoo zatím dva, a tak se drží zbytku hejna. V budoucnu, jak budou mladí pelikáni přibývat, to ale může být problém, který zoo bude muset řešit. „Budeme mít před sebou dvě cesty. Buď ptáky nechovat a nebo jejich výběh zasíťovat,“ konstatuje David Nejedlo. „Dřív se mohli ptáci tzv. křídlovat. Provedla se jim operativní úprava křídla, takže pták potom už nemohl letět. Nyní se to podle nových zákonů nesmí a je to tak dobře,“ doplňuje Ivan Langr.   

Pelikáni dřív obývali i oblast jižních Čech. Na zimu vždy odlétali do teplých krajin. Desítka pelikánů, které chová liberecká zoo, nyní přečká zimní měsíce v teplé ubikaci, kde budou také hnízdit. Z pohledu odchovu pelikánů se liberecké zoo moc nedaří. Od roku 1993, kdy tu pelikány začali chovat, se vylíhla jen dvě mláďata.