Unikátní soutěž na počest sira Nicholase Wintona

Praha -Na začátku 2. světové války zachránil sir Nicholas Winton skoro 700 židovských dětí, kterým v tehdejším protektorátu hrozila deportace do koncentračního tábora. Na počest tohoto vysoce humánního a lidsky neobyčejně odvážného činu vznikla soutěž s příznačným mottem - Inspirace dobrem. Ode dneška tak mohou studenti uměleckých škol posílat do této soutěže svá literární i výtvarná díla, fotografie a filmy.

Na stejnou trasu jako před sedmdesáti lety vyrazí symbolický vlak už za deset měsíců. Několik dní v něm stráví ti, kterým Winton tehdy zachránil život, ale také dnešní studenti, kterým nejsou slova jako lidskost a pomoc cizí. Na svých výtvorech by měli začít pracovat už teď. „Všechna díla musí splňovat jedno základní - a to je téma lidskosti, solidarity, pomoci jeden druhému,“ naznačuje mluvčí projektu Winton train Olga Menzelová

Soutěž se pyšní i jednou mezinárodní kategoríí - filmovou. A tak se dá čekat, že do soutěže přijdou desítky studentských snímků. Už teď na projektu úzce spolupracuje Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku. „Jsou to hmatatelné příběhy ze života, velice jedinečné a myslím, že ta mozaika námětů, které zatím přišly, je výborná, úžasná, moc zajímavá,“ říká dramaturgyně filmové soutěže Olga Dobrowská.

Nový a unikátní dokument o životech Wintonových dětí, ale taky o prolínání jejich zkušeností s životy dnešních mladých lidí, by měl vzniknout taky během pětidenní cesty vlaku do Británie. Za jízdy ho vytvoří studenti vítězných soutěžních projektů. „Bude to vůbec největší střetnutí Wintonových dětí za celé toto období,“ slibuje režisér a supervizor filmové sekce Matěj Mináč.

Výsledky soutěží by měla porota slavnostně vyhlásit v předvečer odjezdu Wintonova vlaku, tedy 31. srpna 2009.