Na chebský hřbitov byly uloženy první ostatky německých vojáků

Cheb - Ostatky 5500 německých vojáků padlých za druhé světové války na českém území najdou důstojný odpočinek na nově zřizovaném válečném hřbitově v Chebu. Ukládání ostatků dnes zahájil pietní akt, kterého se zúčastnil chebský starosta Jan Svoboda, německý velvyslanec Helmut Elfenkämper, předseda německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby a poradce českého ministerstva zahraničí Tomáč Kosta.

„Jsem rád, že po těch letech je můžeme zde pochovat, aby mohli najít klid. A pro nás živé je to další krok k vyrovnání se s druhou světovou válkou a k tomu, abychom pracovali na přátelské bázi,“ uvedl Svoboda. Chápe, že pro pamětníky je zřízení hřbitova citlivé: „Ale prosím je o toleranci, abychom dopřáli vojákům klid.“ Kosta, který sám zažil konec války jako vězeň koncentračního tábora Osvětim, vyzval k odpuštění: „Mé heslo je odpusťme, ale nezapomínejme.“

Válečný hřbitov, který je oficiálně určen pro všechny oběti války, vzniká vedle chebského civilního hřbitova. Financování plně ponese německá strana, která navíc, podle dohody s městem, přispěje částkou 24,6 milionu korun i na úpravy městského hřbitova. Elfenkämper připomněl, že válka přinesla českým lidem bídu, pronásledování a transporty. Stejná bída pak podle něj ke konci války dopadla na Němce: „Jsem si jist, že stejný pocit usmíření, který doprovázel i jednání o vzniku hřbitova, bude vycházet i z tohoto místa.“

Pohřbívání v zemi, kde vojáci padli, umožňují ženevské konvence

V první fázi by mělo být na hřbitově uloženo asi 4000 ostatků německých vojáků. Do budoucna by tu mohly ležet ostatky i dalších 7000 německých vojáků, které jsou zatím uloženy v provizorních skladech ministerstva obrany. Podle mluvčí Lidového spolku pro péči o válečné hroby Fritze Kirchmeiera je ze všech obětí, jejichž ostatky budou v Chebu uloženy, v současné době identifikováno asi 1322 osob.

Schvalování dohody o zřízení německého válečného hřbitova předcházely v Chebu spory. Proti byli hlavně komunisté a členové Klubu českého pohraničí. Petice na vyhlášení místního referenda ale nezískala dost podpisů.

Místostarosta Chebu Michal Pospíšil už dříve uvedl, že existují ženevské konvence, které umožňují právě pohřbívání v zemi, kde vojáci padli. Ostatky asi 4 tisíc německých vojáků, které budou v Chebu uloženy, byly objeveny loni v březnu v zaniklé továrně v Ústí nad Labem.