Neznámý řidič poškodil repliku historického mostu v Kyselce

Kyselka (Karlovarsko) - Repliku historického mostu v Kyselce na Karlovarsku, která je na seznamu národních kulturních památek, vážně poškodil při nehodě neznámý řidič. Ten podle odborníků do mostní konstrukce vrazil a narušil její statiku. Za opravu bude muset radnice zaplatit čtvrt milionu korun.

Krovy, které drží střechu unikátního mostu, podle starosty Kyselky Josefa Janáta (nez.) zpřerážel těžký stavební nebo zemědělský stroj: „Přerazil to jako párátko a byl tak rozjetý, že se mu to podařilo i na druhém konci.“ Kvůli zničeným trámům je narušená statika celého mostu. Tesař Josef Ryček potvrdil, že se jedná o poničení nosného prvku, po jeho odstranění se sníží pevnost mostu jako celku.

Poškozený most už prohlíželi zástupci specializovaných firem a shodli se, že oprava nebude jednoduchá. Stavbyvedoucí Karel Šilhan ze společnosti Stavby mostů Praha uvedl: „Celá konstrukce je smontovaná bez jediného hřebíku, je to na čepech. Proto se musí z venku sundat opláštění.“ Kulturní památka připomíná most ze 14. století, starosta Janát odhaduje, že za opravu mostu radnice zaplatí čtvrt milionu korun: „Došlo i k narušení statiky opláštění. Po otevření uvidíme, v jakém stavu je.“

Neobvyklou dopravní nehodu začali vyšetřovat policisté. Mluvčí Policie ČR Karlovy Vary Pavel Valenta doplnil: „Hledáme svědky dopravní nehody, způsobil ji zatím nezjištěný řidič, který z místa ujel.“ Starosta chce nechat na most umístit zábrany, které by omezily provoz těžkých a vysokých aut, získat však potřebná povolení pro takové úpravy bude ale poměrně komplikované.

Radnice zřejmě bude muset jednat s policií, památkáři a dalšími úřady, všechny instituce se musejí na nezbytnosti opatření shodnout.