Ten, kdo přiveze papír do sběrny, ještě zaplatí

Jihlava - Sběr druhotných surovin se dostává do stále větší krize. Přestává se totiž vyplácet. Například starý papír už sběrny vesměs nevykupují. Podobné to je i s výkupem železa. A ten, kdo druhotné suroviny do sběrny přiveze, musí ještě zaplatit! Zřejmě tak končí i školní soutěže a také obce se musejí připravit, že za svoz tříděného odpadu budou platit víc.

Starý papír byl dříve ceněnou surovinou, ze které se vyrábí hygienické potřeby nebo kartonové obaly. Dnes však je sběrový papír téměř bezcenný materiál. V mnohých sběrnách už si dokonce nechávají platit za to, že tam papír někdo přiveze. Přitom ještě před pár měsíci se kilo papíru vykupovalo za cenu kolem jedné koruny. „Za některé druhy papíru, například smíšený nebo lepenku, teď budeme dostávat jen 40 až 70 haléřů za kilogram,“ říká Jiří Holešák ze sběrných surovin v Havlíčkově Brodě. „Do konce roku vybíráme papír zdarma, potom se uvidí, co dál,“ doplňuje mluvčí sběrné firmy SMJ Jihlava Martin Málek.

Vyplácet se přestávají i sběrové akce ve školách. Žáci se jimi učili ekologickému chování a navíc jim odměna za odevzdanou surovinu zlevnila třeba zájezd na hory. Na základní školu Rošického v Jihlavě ale žáci nosí starý papír dál. „My určitě nějaký zdroj odměn najdeme, i když za to nebudeme nic dostávat,“ slibuje ředitel základní školy Evžena Rošického v Jihlavě František Svoboda.

Radikálně klesají i ceny ostatních surovin, např. železo je na desetině ceny, za kterou se vykupovalo před čtvrt rokem. Sběrné firmy už dostávají mnohem míň i za sklo nebo pet lahve. „Tohle všechno vede k tomu, že budeme nuceni zdražit naše služby,“ odhaduje Martin Málek.

Odpadové firmy už jednají i se starosty měst a obcí. Radnicím se totiž už brzy zdraží i vyvážení těchto kontejnerů na tříděný odpad. „Obce nereagují příliš pozitivně, je to pro ně i pro nás nečekané překvapení,“ uvádí Jiří Holešák.

Firmy zabývající se svozem a likvidací odpadů tvrdí, že i toto je důsledkem celosvětové krize.