Dluhy města Kolín se vyšplhaly na jednu miliardu korun

Kolín - Středočeský Kolín investoval například do výstavby průmyslové zóny u Ovčár. Část pohledávek, 360 milionů korun, řeší už téměř dva roky směnkami. Dlouhodobý úvěr na splacení dluhu si město zatím nevzalo. Opoziční ČSSD mluví o jeho nedbalosti.

Směnka platí směnku - to je systém, který město používá k řešení stamilionového dluhu. Ten vznikl investicí do infrastruktury a bytů pro automobilku TPCA. Starosta Kolína Jiří Buřič (ODS) se nechal slyšet, že stát zadal městu úkol zabezpečit zrealizování výstavby 850 bytů pro TPCA. Kolínský zastupitel Karel Molnár (ČSSD) hovoří o nedbalosti města.

První směnku vystavilo město už v roce 2006. Odkoupila ji Reiffeisen bank. Když dluh ve stanovené lhůtě město neuhradilo, vystavilo další směnku. Znovu ji zaplatila Reiffeisen bank, která byla v pozici věřitele směnky původní. Za dva roky se tento proces zopakoval pětkrát, což není v obchodní praxi obvyklé. Karel Molnár se domnívá, že město mělo vypsat již před rokem soutěž na dlouhodobý úvěr. Vedení města se brání - dlouhodobý úvěr si vzít nemohlo. Žádná z bank nenabízela vhodné podmínky.