Privatizace bytů v Pardubicích probouzí emoce

Pardubice - Bouřlivá atmosféra provázela včerejší veřejnou diskuzi o privatizaci bytů v Pardubicích. Opoziční sociální demokraté, kteří setkání zorganizovali, chtěli lidem vysvětlit výhody prodeje bytů takzvanou družstevní formou.  Podle vedení města ale může být tento způsob nezákonný. Akci ČSSD radní označili za populismus.

Na setkání do pardubického Ideonu přišly tři stovky lidí. Místo diskuze o privatizaci družstevní formou nájemníci spíše kritizovali vysoké ceny, za které chce město byty prodávat. „Byly tady návrhy, aby šla cena dolů, celé je to podvod,“ rozčiluje se jeden. „To prostě není možné, abych já, jako kupující, se nemohla bránit,“ přidává se druhá.  

Sociální demokraté chtěli na akci vysvětlit výhody prodeje bytů družstvům jako řešení pro ty, kteří nedosáhnou na hypotéku. Vedení města takovou privatizaci považuje za nevýhodnou a protizákonnou. „Více než objasnění toho principu privatizace přes bytová družstva se jednalo o populistické setkání, protože ty odpovědi tady skutečně zazněly,“ hodnotí setkání náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

Podle sociálních demokratů je ostudou, že s návrhem privatizace družstevní formou nepřišlo už dříve vedení města. „Jak zastupitelé mohou rozhodovat o věcech, kterým nerozumí. A oni jim evidentně rozumět nemohou, protože se o ně ani nezajímají. To mě udivuje. Toto byl odborný seminář, kde i oni se o tom měli něco dozvědět,“ říká opoziční zastupitel Jan Tichý.

Vedení města namítá, že sociální demokraté předložili dokument o navrhovaném prodeji pozdě a není podrobný. „Podle mého názoru je to naprosto nekorektní jednání, které ČSSD zvolila, aby se zřejmě zviditelnila,“ soudí pardubický primátor Jaroslav Deml.

Veřejnou diskusi o privatizaci bytů čeká brzy pokračování. O pravidlech prodeje budou už 18. listopadu jednat zastupitelé.