Odchod radní z funkce stál místo ředitele školy

Pardubice - Nedávné krajské volby také ovlivnily osudy lidí, kteří v nich vůbec nevystupovali. To je i případ ředitele Základní školy Polabiny II v Pardubicích, na jehož místo se po prohraných volbách a ztrátě funkce vrací radní za ODS Jana Smetanová. To vyvolalo mezi učiteli a rodiči vlnu nesouhlasných emocí. Řada z nich se postavila za současného ředitele.

Jako morální faul by se dal nazvat návrat Jany Smetanové po čtyřech letech ve funkci krajské radní do ředitelny jedné z pardubických základních škol. Dosavadní ředitel Vladimír Pařík se stane pouze jejím zástupcem. „Velice mě to mrzí, ale na druhou stranu musím konstatovat, že jsem byl jmenován do funkce ředitele školy s dovětkem - po dobu výkonu veřejné funkce Jany Smetanové,“ připouští ředitel Pařík.

Proti návratu Jany Smetanové se postavili jak učitelé, tak i někteří rodiče žáků. Oficiálně se však odmítají vyjadřovat. Ředitel Pařík odvedl kus práce, uznávají. I vedení města je s jeho prací spokojeno. Přesto bude paradoxně odměněn za svou práci tím, že bude přeřazen na nižší post. „Rozumní rodiče a pedagogové, kteří po čtyři roky mohli sledovat práci skvělého ředitele, snad tento krok pochopí,“ doufá vedoucí odboru sociálních věcí pardubického magistrátu Ivana Liedermanová.   

Snad největším paradoxem je to, že Jana Smetanová před odchodem do politiky působila jako ředitelka na této škole jen čtyři měsíce. Vladimír Pařík je na škole přes dvacet let a čtyři roky je ředitelem. Přesto musí ustoupit. „Morální hledisko si musí zhodnotit každý sám,“ konstatuje lapidárně náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková. „Zákoník práce říká, že osoby, které byly uvolněny pro výkon veřejné funkce, mají právo vrátit se na své původní pracoviště. Paní radní Smetanová se ke své záležitosti nechce vyjadřovat,“ končí debatu k tématu mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová. A tak by krajská radní Jana Smetanová do funkce ředitelky školy v Polabinách měla nastoupit již v úterý 18. listopadu.